Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες
συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην Σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες . Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.
Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ,ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Παλαιότερα ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν σε αυτούς της μάνας και της νοικοκυράς. Σήμερα οι γυναίκες, όχι μόνο μορφώνονται και εργάζονται, αλλά κατέχουν θέσεις που άλλοτε ήταν απαγορευτικές γι’ αυτές, είναι ανεξάρτητες και δυναμικές. Μπήκαν δυναμικά και στην πολιτική ζωή των χωρών τους. Ποιος να το φανταζόταν τότε, ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ούτε το δικαίωμα της ψήφου, σήμερα όχι μόνο να ψηφίζουν αλλά μπαίνουν και υποψήφιες και καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε κυβερνήσεις σε όλες τις Ηπείρους.
Οι γυναίκες προσέφεραν και μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα.

Χρόνια πολλά στη γυναίκα σύντροφο !!
Χρόνια πολλά στη γυναίκα μάνα !!
Χρόνια πολλά στη γυναίκα γιαγιά !!
Χρόνια πολλά στις κόρες μας, το μέλλον της κοινωνίας μας !!   
Χρόνια πολλά στη γυναίκα εργαζόμενη, στην αγρότισσα, στην ηρωίδα !!
Χρόνια πολλά στην κάθε γυναίκα, όποια θέση κι αν κατέχει !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου