ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ



ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΚΙΜΑ





Τέλος η νηστεία και ο κιμάς πάλι στο προσκήνιο. Μπερδέψτε το με λίγο λαχανικό. 
Κάνει καλό στην χώνεψη και στην συνείδηση..  


ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΚΙΜΑ'


Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
10,00 €

4-6
30’
30




  • 10 χοντρά κολοκύθια

  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. Ελαιόλαδο - XENIA
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος – ΠΙΤΣΙΑΣ ΑΝΑΜΙΚΤΟΣ 5,85
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα – ΠΙΤΣΙΑΣ
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο
          • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • χυμός από 2 λεμόνια


Εκτέλεση

Ξεκινάμε τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο με κιμά και ρύζι, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι. Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους. Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για το αυγολέμονο

Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι). Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού. Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο. Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρεμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.







ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ



Αν ο κεφτές είναι το εθνικό φαγητό του Έλληνα, ο ντοματοκεφτές θα πρέπει να είναι το φαγητό του καλοκαιριού !! Εύκολος, νόστιμος, ευεργετικός και κοσμοπολίτης. Μας έρχεται από την Σαντορίνη των εικόνων και των γεύσεων. 
Αν δεν βγάλατε εισιτήρια φέτος για το νησί μην στεναχωριέστε. Πιάστε το τηγάνι και καλό καλοκαίρι. Ανοίξτε και ένα τσίπουρο δίπλα για να ζηλέψουν αυτοί που πήγαν!! 


ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ'


Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
5,00 €

4-6
30’
30




  • 2-3 χοντροκομμέμνα κρεμμύδια
  • 1 κιλό ντοματάκια , χοντροκομμένα
  • φρέσκο δυόσμο
  • 1 ποτήρι μπύρα – KRONER – 0,79
  • 5-6 κουταλιές αλεύρι – ΠΙΤΣΙΑΣ – 0,39



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό μείγμα.
  1. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα. Γυρίζουμε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μην μας κολλήσουν.
  2. Μόλις τηγανιστούν τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε ζεστούς.




ΠΑΕΓΙΑ (PAELLA) 




Το καλοκαίρι είναι ένα γλυκό μπέρδεμα αισθήσεων και εικόνων. Γιατί όχι και για τα φαγητά μας. Μπερδέψτε έξυπνα θαλασσινά, κρεατικά, γεύσεις και εποχές. 


ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΠΑΕΓΙΑ (PAELLA)'


Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
15,00 €

4-6
30’
30




  • 400 γρ. φιλέτο κοτόπουλου σε κομμάτια - ΠΙΤΣΙΑΣ- 4,50/KG
  • 500 γρ θαλασσινά (Θράψαλο ροδέλα)ΚΑΛΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 4,45
  • 500 γρ θαλασσινά (Μύδια με κέλυφος– Κυδώνια με κέλυφος)
  • 300 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 100 γρ λουκάνικα σε μικρά καρέ
  • 500 γρ ντοματα τριμένη – ΜΠΑΞΕΣ – 0,45
  • 300 γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα – ΠΙΤΣΙΑΣ – 1 ευρώ / kg
  • 1,5 κιλό ζωμός κοτόπουλου
  • 3 γρ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κιλό ζωμός σαφράν
  • 30 γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 γραμμάριο κρόκο Κοζάνης
  • 120 γρ ελαιόλαδο – ΛΑΤΖΙΜΑΣ – 3,78/lt
  • Αλάτι – Πιπέρι
Για τον ζωμό σαφράν
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες, μέχρι να πάρουν έντονο, κόκκινο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό και τον κρόκο Κοζάνης και σιγοβράζουμε, ξαφρίζοντας, για 15-30 περίπου λεπτά. Σουρώνουμε και περνάμε τον ζωμό από ψιλή σήτα.
Για την παέγια
Ζεσταίνουμε το ειδικό τηγάνι για την παέγια σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να είναι κατά 50% μαγειρεμένο. Αποσύρουμε το κοτόπουλο σ' ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λουκάνικο. Σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το χαρακτηριστικό του άρωμα και αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά της, (για να γίνει σωστά η διαδικασία χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά). Ρίχνουμε την πάπρικα και το ρύζι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στο σκεύος τον ζωμό, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε το ρύζι χωρίς να το ανακατεύουμε, μέχρι να είναι έτοιμο, αλλά να κρατάει στο κέντρο του.
Προσθέτουμε στο ρύζι τα κομμάτια από το κοτόπουλο και τα θαλασσινά και τα πιέζουμε, ώστε να βυθιστούν, περίπου κατά το ήμισυ του όγκου τους. Αλατίζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να κολλάει στον πάτο του σκεύους και να δημιουργείται μια τραγανή κρούστα.
Λίγο πριν να είναι έτοιμο, ρίχνουμε και το λουκάνικο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε την παέγια για 5 λεπτά σκεπασμένη με ένα πανί και ρίχνουμε από πάνω το φρέσκο κρεμμύδι. Σερβίρουμε με τα κομμάτια του λεμονιού.






Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού και μουστάρδας με ρύζι





Γιαούρτι και καλοκαίρι σημαίνει κάψιμο στους ώμους και στην μύτη ; Όχι αποκλειστικά. 
Συνοδεύσετε το με κοτόπουλο και δώστε τον ελαφρύ, καλοκαιρινό και δροσιστικό τόνο που χρειάζεται το τραπέζι σας όταν ο υδράργυρος γράφει με κόκκινη μελάνι. 


Υλικά

Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
6,00 €

4-6
20’
20

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου, το σκόρδο, το κάρυ, το κόλιανδρο, το κύμινο, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 3-4 λ ακόμα να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για ½ – 1 λ να “αναπνεύσει” το αλκοόλ.


  • 500-600 γρ. φιλέτο κοτόπουλου σε κομμάτια - ΠΙΤΣΙΑΣ- 4,50/KG
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – ΔΙΑΛΕΚΤΟ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κολιανδρο
  • 2-3 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα17
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό σε θερμοκρασία δωματίου ΡΟΔΟΠΗ- 1 ευρώ
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • 1 κούπα ρύζι – ΠΙΤΣΙΑΣ – 1 ευρώ / kg



Εκτέλεση

  1. Διαλύετε το κύβο κότας σε 350 ml βραστό νερό και το ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με το ξύλο κανέλας. Σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε το φαγητό για 50-60 λ περίπου. Φροντίστε να έχει το φαγητό τόσο νερό ώστε όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο να έχει μείνει μια ποσότητα σάλτσας στο τηγάνι για να ενσωματώσετε το γιαούρτι. Αφαιρείτε τη κανέλα και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
  1. Ανακατεύετε, χτυπώντας καλά με πιρούνι, το γιαούρτι με τη μουστάρδα [**] και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι που σιγοβράζει. Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, ανακατεύετε να ενσωματωθεί καλά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας για ½ λ περίπου.
  1. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, το μεταφέρετε σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζετε με λίγο κόλιανδρο. Το συνοδεύετε με ρύζι πιλάφι, ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.



---------------------------------------------------------

Καλοκαιρινή σαλάτα με καλαμπόκι, αρακά και τόνο 


Λιγότερες τύψεις όποτε κάνετε την εμφάνιση σας στην παραλία ? Η πιο αθώα πρόταση για τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι ζεστοί και γεμάτοι παραλία και μαγιό. Ιδανικά μην την συνοδέψετε με λουκουμά στην παραλία... 

Υλικά

Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
6,00 €

4-6
10’
10




  • 450 γρ. Καλαμπόκι - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - 0,88 1+1 δώρο
  • 300 γρ. τόνος κονσέρβας κομματιασμένος – TRATA – 3,95
  • 2 αυγά βραστά σφιχτά ψιλοκομμένα – ΣΥΡΑΝΙΔΗ
  • 2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λάδι ψιλοκομμένη
  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο - ΔΙΑΛΕΚΤΟ
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί - ΠΕΛΛΑ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα - 17
  • Αλάτι – Πιπέρι


Εκτέλεση

Βράζετε σε αλατισμένο νερό το κατεψυγμένο καλαμπόκι για 10΄-12΄. (Αν είναι κονσέρβας παραλείπετε αυτό το βήμα). Το στραγγίζετε και το αδειάζεται σε ένα μπολ. Το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Κατόπιν στραγγίζετε καλά τον τόνο από το νερό ή το λάδι του και τον κομματιάζετε με ένα πιρούνι. Βγάζετε την πιπεριά από το λάδι και την ψιλοκόβετε. Προσθέτετε τον τόνο, το κρεμμύδι και την πιπεριά στο καλαμπόκι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Ψιλοκόβετε τα ασπράδια από τα βραστά αυγά και τα προσθέτετε και αυτά στη σαλάτα
Χτυπάτε στο σέικερ το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, τους κρόκους των βραστών αυγών λιωμένους και αλατοπίπερο. Περιχύνετε με το dressing τη σαλάτα, την ανακατεύετε και τη σερβίρετε κρύα.


---------------------------------------------------------


Χωριάτικη Πίτα με Σπανάκι και Τυρί


Η αλήθεια είναι πως η σημερινή γιαγιά περνάει περισσότερο χρόνο με στα social media παρά με την φυλλόβεργα στο χέρι. Δείτε εδώ μια πολύ νόστιμη λύση για πίτα που όλοι αγαπάμε που θα κάνει σίγουρα like, share και comment η γιαγιά μας η καλή. 

Υλικά



Κόστος Συνταγής
Μερίδες Χρόνος Προετοιμασίας Χρόνος Μαγειρέματος    
9,00 €
6-8  30’ 60’  




1 πακέτο χωριάτικο φύλλο - ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ – 1,45
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο –ΧΡΥΣΕΛΙΑ - 3,75/ΛΙΤΡΟ 
1 κιλό σπανάκι – ΕΚΛΕΚΤΗ ΣΟΔΕΙΑ – 1,45
5 τρυφερά πράσα – ΠΙΤΣΙΑΣ 
10 φρέσκα κρεμμύδια και 1 ξερό
1 ματσάκι άνηθο – 1 μαϊντανό - 1 δυόσμο 
1/2 φλυτζάνι τραχανά
450  γραμμάρια σκληρό τυρί φέτα - OLYMPEA - 4,35/κιλό
200 ml γάλα εβαπορέ
2 μεγάλα αυγά - ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ
Αλάτι – Πιπέρι


Εκτέλεση
Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό) αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.
Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.
Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).
Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.
Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.  Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω  φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολύ ζυμάρι στον κόθρο. Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο. Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.
Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

---------------------------------------------------------



Αράβικη πίτα με κοτόπουλο 



      Κοτόπουλο με αραβική καταγωγή ? Όλα γίνονται στην κουζίνα σας αρκεί να το θέλετε. Πολύ εύκολη, εντυπωσιακή και χορταστική συνταγή για ΟΛΕΣ τις ώρες (πρωινό - σνακ - μεσημεριανό - βραδινό - κέρασμα) 
. Υλικά που βρίσκετε οικονομικά στο κατάστημα ΠΙΤΣΙΑΣ ΜΑΡΚΕΤ που είναι δίπλα σας και η συνέχεια στην κουζίνα. Μη ξεχάσετε μυστικό συστατικό για επιτυχία. Πολύ αγάπη και καλή παρέα.

Υλικά

Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
6,00 €

4-5  
20’
20




·         2 φιλέτα  κοτόπουλο ( περίπου 1,5 κιλό το ένα)- 2,50  – 4,50/κιλό ΠΙΤΣΙΑΣ MARKET
·         2 αράβικες πίτες – ΤΡΥΦΩΝ0,50
  • 2 φέτες μπέικον – ΠΑΣΣΙΑΣ – 1,50
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη – 1 πράσινη σε λωρίδες
  • 1 Κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
  • 2 κουτ. σούπας φλιτζανιού μουστάρδα - OLYMPEA
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΚΝΩΣΣΟΣ
  •   αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
Ανοίγουμε τις πίτες και τις αλείφουμε με τη μουστάρδα.
Τοποθετούμε σε κάθε πίτα το μισό μίγμα κοτόπουλο, 1 φέτα μπέικον, τη μισή γραβιέρα, και 3 φέτες ντομάτας .
Τυλίγουμε και ψήνουμε σε τοστιέρα ή στο φούρνο για 3 λεπτά.



---------------------------------------------------------


Κότσι με μουστάρδα, μέλι και μπύρα 


      Κρέατος συνέχεια και σειρά έχει το πεντανόστιμο και χορταστικό Κότσι. Εύκολο, νόστιμο και σίγουρα ο καλύτερος σύμμαχος για Κυριακάτικες οικογενειακές συγκεντρώσεις αλλά και βράδια με καλή παρέα. Μη ξεχάσετε το κόκκινο κρασί που το συνοδεύει τέλεια.   
                                                                       

                                                                          Υλικά


Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
14,00 €

4-5  
40’
160




·         2 χοιρινά κότσια ( περίπου 1,5 κιλό το ένα)- 10,77 – 3,59/κιλό ΠΙΤΣΙΑΣ MARKET
·         3 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φέτες - 4 δαφνόφυλλα
  • 4 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες
  • 1 μπουκάλι μπίρα – BRITOS – 0.75
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού μουστάρδα - OLYMPEA
  • ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδοΚΝΩΣΣΟΣ
  •   αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

ποβραδίς βάζετε τα κότσια σε άρμη. Ανακατεύετε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό 3-4 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και βυθίζετε μέσα τα κότσια. Την επομένη τα ξεπλένετε, τα σκουπίζετε και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.



Ανακατεύετε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνετε τα κρεμμύδια σε γάστρα ή σε ένα ταψί που θα χωράει και τα δύο κότσια και τοποθετείτε τα κότσια από πάνω, το ένα δίπλα στο άλλο και όρθια. Με ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μίγμα και με όσο περισσέψει τα περιχύνετε.



Προσθέτετε στη γάστρα τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, τη μισή μπίρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού την οποία παίρνετε με ένα μαχαιράκι. Κλείνετε τη γάστρα ή σκεπάζετε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Βάζετε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά.

Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC - 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει. Στο μέσον του ψησίματος θα χρειαστεί να προσθέσετε και την υπόλοιπη μπίρα.

Μετά τις 2½ ώρες ξεφουρνίζετε το φαγητό, ξεσκεπάζετε τη γάστρα ή αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία ξανά στους 200οC. Μαζεύετε τη σάλτσα και τα κρεμμύδια, σε μια σαλτσιέρα και πετάτε τη λεμονόφλουδα και τα δαφνόφυλλα. Τη διατηρείτε ζεστή. Ξαναβάζετε τη γάστρα ή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κότσια.

Σερβίρετε τα κότσια σε μεγάλη πιατέλα. Συνοδεύετε με τη σάλτσα και γαρνιτούρα της επιλογής σας.




---------------------------------------------------------


Πασχαλινά Κουλουράκια

Πάσχα και λιχουδιές πάνε πακέτο !! Έχετε φροντίσει για την μαγειρίτσα, το αρνί, το κοκορέτσι και για τα κόκκινα αυγά. Όταν όμως θα μαζευτεί η οικογένεια η μυρωδιά από τα Πασχαλινά κουλουράκια θα κάνει το θαύμα της.

Υλικά



Κόστος Συνταγής

Μερίδες
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
8,00 €

80 τμχ
20’
25’





·         500 γρ βούτυρο αγελάδος –ΝΟΥΝΟΥ - 3,90
·         500 γρ ζάχαρη - 0,30
·         Ξύσμα από 3 πορτοκάλια ακέρωτα
·         2 βανίλιες
·         ¼ κ. γλ. Μαστίχα κοπανισμένη
·         1 πρέζα αλάτι
·         4 αυγά -Συρανίδη
·         120 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
·         1 κ. γλ. Κοφτό σόδα μαγειρική
·         1350 γρ. Αλεύρι ΚΟΥΛΑ – 1,00

·         10 γρ. μπέικιν πάουντερ
                                                                     Εκτέλεση
Για την εκτέλεση λοιπόν, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στίβουμε τα πορτοκάλια.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης ή με το σύρμα.
 Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
---------------------------------------------------------------



 Γεύση βυθού και λίγο από μουστάκια



Σαρακοστής συνέχεια και η θάλασσα μας βγάζει και πάλι από το άγχος της επιλογής για νηστίσιμο, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. 
Γαρίδες με pasta είναι η σημερινή λύση για εσάς που δεν θέλετε να χάσετε ούτε σε χρόνο ούτε σε γεύση αλλά ούτε και σε χρήμα. 
Οικονομική, νηστίσιμη και γευστική συνταγή γαρίδες με ζυμαρικά. 

Υλικά 


Κόστος Συνταγής

Άτομα
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
12,00 €

4
10’
15’





·         1 κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες KALOROGIANNIS - 8,90
·         500 γρ ζυμαρικά και pasta BARILLA της επιλογής σας - 0,59
·         1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο - ΔΙΑΛΕΚΤΟ·         3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη·         1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
·         2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ ψιλά κομματάκια
·         Πιπεριές χρωματιστές – 6 σε ροδέλες
·         1 κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες – DIELLA  - 0,50
·         ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα·         ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ξηρό·         ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
·         ½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ·         1 κομματάκι τζίντζερ τριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την μαργαρίνη, την πάπρικα να βγάλουν το άρωμά τους και σοτάρουμε αρχικά τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Βράζουμε ταυτόχρονα τα ζυμαρικά μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τον κόλιανδρο, το κάρυ και το τζίντζερ κι αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε τις γαρίδες , αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη (ανάλογα με το μέγεθος τους), κατεβάζουμε από την φωτιά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ και από πάνω τις γαρίδες
Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.




------------------------------------------------------------------




Ο πιο γιορτινός μπακαλιάρος 

Αν ο Αύγουστος θέλει κολιό ο Μάρτης θέλει μπακαλιάρο. Το έθιμο αυτό είναι δεμένο γερά με την γιορτή της 25ης Μαρτίου με μπόλικο αλάτι και σκόρδο. Το γιορτινό τραπέζι απαιτεί μπακαλιάρο σκορδαλιά σε όλες τις παραλλαγές του. Ξεσκονίστε λοιπόν την ποδιά μαγειρικής σας, κάντε μια βόλτα από το πιο κοντινό σας κατάστημα ΠΙΤΣΙΑΣ και μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό συστατικό για το γιορτινό τραπέζι. Αγάπη και τους καλεσμένους της καρδιάς σας.    

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
1 ποτήρι μπίρα
1αυγό κι 1 ασπράδι
1 ποτήρι (περίπου) αλεύρι, κοσκινισμένο
λίγο αλάτι.
πιπέρι
αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά
6 πατάτες
6 σκελίδες σκόρδο
Χυμός 1/2 λεμονιού
3 κουταλιές της σουπας ξύδι
1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Αφαιρέστε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόψτε το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια. Βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με αρκετό νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες περίπου. Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυριστεί. Αφού ξαλμυριστεί, αφήστε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά πριν τηγανίσετε. Κοιτάξτε καλά κι αφαιρέστε τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω στα φιλέτα σας.

Για το κουρκούτι: Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού μαζί με τη μπύρα ή ανθρακούχο νερό. Ανακατέψτε το μίγμα της μπύρας σιγά σιγά με το αλεύρι (το οποίο ρίχνετε λίγο λίγο μέχρι να έχετε ένα μέτριο χυλό, ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Ρίχνετε λίγο αλάτι και αρκετό πιπεράκι και προσθέτετε τέλος την μαρέγκα, την οποία ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μίγμα σας. Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε. Πριν τον χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε και πάλι και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Αφήνετε να στραγγίσει το πολύ κουρκούτι και τα ρίχνετε μέσα σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) που έχετε ζεστάνει πολύ το ελαιόλαδο. Αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το πολύ λάδι.

Για τη σκορδαλιά: Καθαρίστε τις πατάτες και βράστε τις σε λίγο νερό. Καθαρίστε τις σκελίδες (αν θέλετε να έχει λιγότερη ένταση η σκορδαλιά αφαιρέστε τις φύτρες) και βάλτε τις σε ένα πολυμίξερ μαζί με τις πατάτες ώστε να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Το ελαιόλαδο το ρίχνετε λίγο λίγο και συνεχόμενα καθώς χτυπάτε το μείγμα. Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή είναι έτοιμη.




------------------------------------------------------------------



Στα ΄Πλοκάμια΄της γεύσης


Για το χταπόδι με κριθαράκι, σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι βάζουμε το πλοκάμι. Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να πιει όλα τα υγρά του. Αφού στεγνώσει η κατσαρόλα από τα υγρά του χταποδιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Σοτάρουμε για 3-4´ να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα για 1΄ να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 35΄ , έως ότου μαλακώσει καλά το πλοκάμι. Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ περίπου μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί πιάνει το ζυμαρικό στην κατσαρόλα.
Φροντίζουμε πάντα το κριθαράκι να έχει αρκετό υγρό.  Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, για να παραμείνει το κριθαράκι σπυρωτό.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε.
Υλικά Συνταγής 
  • 500 γραμ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 ½ κιλό πλοκάμι κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • από λίγο (στη μύτη του κουταλιού) μπαχάρι-γαρίφαλο-κανέλα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο



--------------------------------------------------------------
Valentine's recipe

Ο άγιος θέλει φοβέρα αλλά θέλει και το μοσχαράκι του… Αν ο καλός σας είναι Ελληνικής καταγωγής (και Βόρειοελλαδίτης, εδώ ντόπιος δηλαδή), τότε θα εκτιμήσει σίγουρα το γούστο σας στην κλασσική μαγειρική. Αν όχι, καλό είναι να γνωρίσετε την μητέρα του στο τηλέφωνο και να σας βοηθήσει λίγο… Άλλωστε στη γιορτή των ερωτευμένων δεν θέλουμε να έχει η κουζίνα μας τις εκπλήξεις… Πάμε λοιπόν με την πεπατημένη.
Αν ο καλός σας δεν θα φάει πρώτη φορά από τα χεράκια σας τότε το ρόδι θα κάνει την διαφορά και θα δώσει την λάμψη που χρειάζεται η ημέρα.
Επίσης, η συνταγή αυτή σας δίνει και όλο τον χρόνο που θέλετε για την προσωπική σας περιποίηση, γιατί μπορείτε να το ετοιμάσετε και από την προηγούμενη ημέρα.

Να λοιπόν ένα εύκολο, ασυνήθιστο, πεντανόστιμο και ταυτόχρονα παραδοσιακά ελληνικό, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα φαγητό για ερωτευμένους με την ζωή..

Διαβάστε τη συνταγή για το μοσχαράκι με ρόδια από την Γιάννη Λάμπρου:
Υλικά συνταγής:
·  1½ κιλό νουά σε φέτες (καλύτερα από μοσχαράκι γάλακτος)
·  4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα
·  ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο Λατζιμάς
·  1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
·  8 γαρίφαλα
·  1 ποτηράκι μικρό κρασί κόκκινο, ξηρό Κρασος
·  ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
·  1 κουτ. σούπας ξίδι
·  ½ κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
·  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη Αγρόκτημα Γαία
·  1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές Πίτσιας 
·  1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα Olympea
·  3 ρόδια
·  αλάτι
·  πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Αλατοπιπερώνετε το κρέας, ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζετε τις φέτες του νουά και από τις δυο πλευρές, μαζί με τα γαρίφαλα.
2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα γυρίζετε 2-3 βόλτες.
3. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, το κάρδαμο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και λίγο ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Στην πορεία ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι.
4. Μόλις μαλακώσει το κρέας, προσθέτετε τους σπόρους από τα ρόδια μαζί με τις σταφίδες και λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.5. Αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα, περνάτε τη σάλτσα από το μούλτι και σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του. Ταιριάζει με πατατούλες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.

5. Αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα, περνάτε τη σάλτσα από το μούλτι και σερβίρετε το κρέας με τη σάλτσα του. Ταιριάζει με πατατούλες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.
Tips:
1. Αντί για νουά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο μαλακό κομμάτι του μοσχαριού, όπως μάγουλα, ελιά ή ποντίκι ή και μοσχαράκι γάλακτος.

2. Για ακόμα πιο ορεκτική εμφάνιση με χρώμα, μπορείτε στο σερβίρισμα να προσθέσετε σπόρους από ωμό ρόδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου